Peters en Weijers winnen MaïsChallenge 2014

Koen Peters uit Vethuizen en Arjan Weijers uit Giesbeek hebben de tweede editie van de MaisChallenge 2014 gewonnen. De challenge wordt georganiseerd door Limagrain en het NAJK.

In deze tweede editie gingen 26 jonge melkveehouders in Noord/West en Zuid/Oost Nederland de uitdaging aan minimaal 2.020 kVEM méér van een hectare snijmaïs te oogsten. Met het ras LG 30.209 oogstte de eerste groep gemiddeld 18,6 ton droge stof en 18.990 kVEM per hectare, in regio Zuid/Oost was dit met het ras LG 30.248 zelfs 20,5 ton droge stof en 20.522 kVEM per hectare. Koen Peters Arjan Weijers mochten op het landgoed van de Heerlijkheid Mariënwaerdt de hoofdprijs in ontvangst nemen: een geheel verzorgde studiereis naar Clermont-Ferrand, hét maïsproductiecentrum van Frankrijk en de bakermat van Limagrain.

Gezien de sleutelrol van hoogwaardig ruwvoer van eigen land sloten NAJK en Limagrain afgelopen jaar voor de tweede maal de handen ineen. Met de MaïsChallenge bieden zij een platform voor een verhoging van het bewustzijn en de kennis rondom de snijmaïsteelt. In de vorm van masterclasses, begeleiding door ruwvoerspecialisten en online uitwisseling werden de deelnemers gedurende het groeiseizoen bijgestaan om het maximale uit hun maïsland te halen.

Recordopbrengsten

Per regio waren drie prijzen te verdelen, op basis van een totaalscore op grondbewerking en inzaai, veldbeoordeling, oogst- en inkuilmanagement, betrokkenheid én de Challenge zelf: wie wist 2.020 kVEM per hectare méér te oogsten dan in 2013? De meeste deelnemers wisten een record-voederwaardeopbrengst van hun land te halen.

Winnaar van regio Noord/West Koen Peters zaaide zijn LG 30.209 in gescheurd grasland. “Op 14 mei ging de frees erin, 16 mei werd gezaaid en vijf dagen later stond de mais al boven. Deze werkwijze heeft dus heel goed uitgepakt. We hebben nog nooit eerder zo’n opbrengst gehad.” Arjan Weijers, winnaar van de regio Zuid/Oost, kan ook spreken van een recordopbrengst. “We hebben veel aandacht geschonken aan de bemesting en zijn erg secuur op de bodemstructuur”, geeft hij aan. “Samen met de extra aandacht en begeleiding van ruwvoerspecialist Gerrit Nusselder hebben we hierdoor een superopbrengst van ruim 22 ton droge stof per hectare geoogst.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.