Risico op schimmelziektes in snijmais vergroot door storm

De zomerstorm van afgelopen weekeinde heeft op verschillende plekken in het land diverse gewassen aangetast. Vooral veel snijmaispercelen hebben veel te lijden gehad van de wind. Dat meldt ForFarmers.

Bij bloei extra gevoelig

De mais, die dit voorjaar traag ontwikkelde, was net bezig met een groeispurt toen de storm toesloeg. Dit is ongunstig, omdat veel snijmais op het punt staat te gaan bloeien. In dit stadium is de mais extra gevoelig voor schimmelinfecties en deze kunnen op een flinke opbrengstvermindering en kwaliteitsverlies veroorzaken, aldus ForFarmers. In combinatie met extra gaten in het gewas, dood organisch materiaal op de grond en het vochtige weer, neemt het risico op bladvlekkenziekten sterk toe.

Risicobeperking

Om het risico op schimmelinfecties op beschadigde maispercelen te beperken is ziektebestrijding wenselijk. Hiervoor zijn twee middelen beschikbaar. Tot en met het stadium opening vlagblad kan worden gespoten met 1,5 liter Retengo Plus per hectare. Vanaf het stadium opening vlagblad is een bespuiting met 1 liter Quilt Xcel per hectare aan te bevelen. Bij snijmaïs geldt geen veiligheidstermijn, bij suikermais is de veiligheidstermijn 21 dagen.

Afweging maken

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat er voldoende blad geraakt wordt. Wanneer de maisplanten helemaal plat liggen kan het moeilijk zijn voldoende indringing van de middelen te krijgen. Daarnaast treedt er meer rijschade op naarmate het gewas platter ligt. In deze situaties moet een afweging worden gemaakt tussen de schade die wordt veroorzaakt in de rijsporen en de waarde van de bespuiting. Plaatselijk kan er ook zoveel water zijn gevallen dat het niet mogelijk is om op korte termijn op de percelen te rijden. (AgriHolland/ForFarmers).

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.