Fosfaatkunstmest voor 1 mei gekocht mag op derogatiebedrijf

Boeren die gebruik maken van derogatie kunnen dit jaar fosfaatkunstmest die voor 1 mei 2014 is aangeschaft gewoon benutten. Dat meldt Boerderij.nl.

Staatssecretaris Sharon Dijksma is een overgangsregeling overeengekomen. Vorige week bleek uit documenten van de Europese Commissie dat fosfaatkunstmest voor boeren die gebruik willen maken van verruimde mestnormen (derogatie) niet meer is toegestaan. Dit verbod was eerder niet gecommuniceerd door het ministerie.

Omdat dit verbod midden in het plant- en zaaiseizoen bekend is geworden, is een overgangsregeling volgens het ministerie noodzakelijk. Boeren die voor 1 mei fosfaatkunstmest hebben aangekocht kunnen dit onder voorwaarden benutten. Wanneer ze de mest gebruiken als voorjaarsaanwending, tot 15 mei, moeten ze dit melden bij de derogatie-aanvraag bij RVO.nl. (voorheen Dienst Regelingen). Wanneer de fosfaatkunstmest voor 1 mei 2014 gekocht is, maar na 15 mei wordt gebruikt, moet het aankoopbewijs hiervan aan RVO.nl worden overlegd om dit te kunnen aantonen.

Het gebruik van fosfaat uit dierlijke mest blijft in de toekomst wel mogelijk. De Europese Commissie vindt dat Nederland genoeg fosfaat uit dierlijke mest kan halen met het aanwezige mestoverschot en wil daarom het gebruik van fosfaathoudend kunstmest in Nederland terugdringen.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.