Mengteelt: mais met stokslabonen

De afgelopen periode heeft volgens DLV Advies de mengteelt mais-stokslabonen regelmatig in de belangstelling gestaan. Het zorgt ervoor dat leveranciers van zaaizaden er veel vragen over krijgen. “Niet gek”, stelt Sytze Waltje, Projectaccountmanager bij DLV advies.

“Mengteelten zijn de toekomst en dat hebben we de afgelopen paar jaren op diverse proeflocaties in Nederland gezien. Er zijn ook al veehouders die enkele jaren goede ervaringen hebben. De mengteelt komt overwaaien uit Oostenrijk en Oost-Duitsland en zorgt voor een flink hoger eiwitgehalte in de mais waardoor er minder eiwit uit bijvoorbeeld soja aangekocht hoeft te worden”, vertelt Sytze Waltje, Projectaccountmanager bij DLV Advies.

Volgens Waltje hebben proeven in Duitsland uitgewezen dat bij het vervangen van een deel van de mais door stokslabonen, de drogestofopbrengst op peil blijft en het eiwitgehalte in het gehakselde product 30 procent kan stijgen. Waltje: “Het enige probleem is dat dit nog niet via de NIRS-bepaling is vast te stellen omdat dergelijke eiwitgehaltes niet normaal zijn in het product snijmais.”

Nutriëntenefficiënt

Naast het extra eiwit, wat ook nog eens van een goede kwaliteit is, heeft de mengteelt nog meer voordelen. “Het is heel nutriëntenefficiënt omdat beide planten weer andere dingen uit de grond halen. Daarnaast dragen bonen bij aan de bodemvruchtbaarheid, waar mais juist een aanslag daarop doet. Ook zorgt een mengteelt voor meer biodiversiteit en een lager chemiegebruik.”

Mogelijkheden voor biologische en gangbare veehouders

De mengteelt mais-stokslabonen is volgens DLV een welkome eiwitteelt voor biologische melkveehouders, maar ook voor gangbare veehouders ziet Waltje veel mogelijkheden. Wel geeft hij aan dat het van essentieel belang is dat de planten gelijktijdig rijp zijn om te voorkomen dat de overrijpe bonen op de grond vallen en de mais nog niet rijp is of omgekeerd. Het is belangrijk dat het maisras een explosieve beginontwikkeling heeft om niet het onderspit te delven. In Duitsland worden inmiddels de eerste mengsels van mais en bonen vermarkt die volledig op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast is het bij de mengteelt essentieel dat de zaaizaden met één machine gelijktijdig op verschillende dieptes gezaaid worden. “Het hangt dus heel erg van de machines van de loonwerker en de beschikbare kennis van de teeltbegeleider af of nu starten met mengteelt al kan”, stelt Waltje. “En zaai het mengsel in ieder geval niet te vroeg, want tegen nachtvorst kunnen stokslabonen echt niet.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.