Regels vanggewas in mais opgevolgd

Maistelers op zand- en lössgrond houden zich over het algemeen goed aan de regel dat op deze gronden direct na de maisoogst een ‘vanggewas’ geteeld moet worden. Dat meldt Boerderij.

Dat de regels goed worden nageleefd blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA maakt bij de controle op het vanggewas gebruik van satellietbeelden. Met behulp daarvan kan op basis van een automatische analyse bepaald worden of op een perceel al een vanggewas is ingezaaid na het oogsten van de mais.

Voor de NVWA zijn de data van 48.255 maïspercelen geanalyseerd. Hieruit bleek dat op ruim 98% van deze percelen de regels voor het telen van vanggewassen goed werden nageleefd. Bij 207 percelen waar twijfel was over de teelt van het vanggewas zijn in januari 2019 inspecties uitgevoerd. Hierbij bleek dat op 28 percelen sprake was van een overtreding. Tegen deze telers is proces-verbaal opgemaakt. De kwaliteit van satellietdata neemt jaarlijks toe, evenals ondersteunende technieken als beeldherkenning en geautomatiseerde beeldverwerking.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.