LTO test maisteelt zonder grondbewerking

LTO Noord is binnen de Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland een nieuw experiment gestart: maïs inzaaien in grasland. In de pilot proberen melkveehouders verschillende technieken uit om maïs te telen zonder de bodem eerst intensief te bewerken.

Op 5 juni is LTO gestart bij Marcel en Marga van der Poel in Oud Ade. Op een deel van het perceel is de maïs met een speciale prikrol direct in de grasmat gezaaid, op het andere deel is de bodem eerst bewerkt met een strokenfrees en daarna ingezaaid.

Hoe kun je met zo min mogelijk grondbewerking maïs op veen verbouwen? Op percelen waar half mei maïs ingezaaid is, werd de grond vooraf bewerkt en geploegd. Met name op veenweidenpercelen brengt deze intensieve bewerking van de bodem risico’s met zich mee. Denk aan het verstoren van de bodembiodiversiteit, de kans op uitdroging van de bodem en zelfs het versterken van bodemdaling. Het doorzaaien van maïs in grasland is een weinig gebruikte techniek vanwege de concurrentie tussen de gewassen bij opkomst. Met deze maïsproef in gras onderzoeken we of maïsteelt zonder kerende grondbewerking mogelijk is.

Op 5 juni is in samenwerking met Van den Broek Mechanisatie de helft van een veldkavel grasland ingezaaid. De week daarop is in samenwerking met Loonwerkbedrijf Poland van het samenwerkingsverband Bodemkracht, de andere helft van het perceel met een strokenfrees behandeld en tevens ingezaaid. Vanwege de droge omstandigheden en weinig regenval in het vooruitzicht heeft de loonwerker het perceel beregend door de inzet van een baggerspuit. (LTO Noord)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.