“Maisproducten 2015 beter dan in 2014”

De maïs van 2015 is van aanmerkelijk betere kwaliteit wat mycotoxinen betreft in vergelijking met 2014. Dat meldt AgriHolland. SecureFeed kreeg in de laatste 4 maanden van 2015 fors minder meldingen over verhoogde waardes van DON en ZEA en juist meer meldingen over Aflatoxine B1 in maïs-producten. Het volgt op de overgang van verwerking van maïs van oogst 2014 naar oogst 2015.

Verplichte intensieve monitoring op Aflatoxine B1 bij de nieuwe oogst leidde echter tot meer meldingen van deze schimmeltoxine. In de laatste vier maanden van 2015 kreeg SecureFeed in totaal 223 meldingen. In de periode mei tot en met augustus lag het aantal op 443.

SecureFeed kreeg relatief veel meldingen van residuen van gewasbeschermingsmiddelen in biologische producten. Om die reden stelde SecureFeed in de laatste maanden van 2015 een actiegrens van 0,01 milligram per kilo vast voor alle pesticiden in biologische producten. Deze actiegrens is meestal gelijk aan de huidige detectiegrens en ligt beduidend lager dan de voedselveiligheidsnormen voor diezelfde pesticiden in gangbare diervoeders. Het instellen van een nieuwe actiegrens heeft mede geleid tot een verdrievoudiging van het aantal meldingen van pesticiden in biologische producten ten opzichte van de periode van mei tot en met augustus. De meldingen zijn vooral bedoeld om inzicht te krijgen in de integriteit van biologische diervoeders. (AgriHolland / SecureFeed)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.