Mais onder folie nog vrij duur

Mais telen onder folie geeft voordelen, zoals een hogere opbrengst en telen op moeilijke percelen. De kosten zitten een doorbraak in de weg. Dat meldt Boerderij.

In Nederland is mais telen onder folie nog niet zo bekend. Het is acht jaar geleden overgekomen uit Ierland, waar het al lange tijd op grote schaal wordt toegepast. In dat land wordt, zo meldt Boerderij, ongeveer 40 procent van de mais onder folie geteeld. Door de folie wordt de teelt met enkele weken vervroegd, waardoor maisteelt ook op moeilijke gronden mogelijk is.

Bij het systeem worden direct bij het zaaien met een speciale machine stroken over de mais getrokken. De folie is weliswaar van zeer dun plastic, maar heeft een toevoeging waardoor het door zonlicht en zuurstof volledig afbreekt. Na zes tot acht weken breekt de mais door de folie heen. Tijdens het zaaien wordt ook een bodemherbicide gespoten. Dat is belangrijk, want de hoge temperatuur is ideaal voor onkruidgroei. Ook na opkomst kan het nodig zijn nog een keer te bespuiten, zeker op onkruidgevoelige gronden. (Boerderij)

Foto: Hein Willem Leeraar

Foto: Hein Willem Leeraar

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.