Regen is meer dan welkom in maisteelt

Maistelers snakken naar regendruppels en tropische temperaturen. Dat blijkt uit het Maismeetnet van Nieuwe Oogst. “Spetters regen zijn hier heel welkom”, vertelde Roelof de Jong uit Sibrandabuorren. “Want het is droog, droog en nog eens droog.”

Desondanks ziet zijn foliemaïs er nog goed uit, de plantjes zijn niet verkleurd en de gemiddelde lengte is 35 centimeter. Wel merkt hij dat de opkomst dit jaar heel wisselend is. Op sommige plaatsen schieten de plantjes al door het folie heen, maar op andere plekken blijft de groei flink achter. De grote temperatuurswisselingen en droogte zijn volgens De Jong de boosdoeners. “En mogelijk speelt het ook mee dat hier en daar enkele gaatjes in het folie zitten.”

Dieper gezaaid

Gerrit de Jong uit Meerkerk had mazzel dat hij zijn maïs dit jaar 1 tot 2 centimeter dieper zaaide dan anders. De wortels kunnen daardoor goed bij het water. “Voor een goede werking van de meststoffen, is een regenbui heel erg welkom.” Maar verder mag hij naar eigen zeggen beslist niet mopperen. “Er zijn ook percelen in de omgeving waar de maïs er slechter voorstaat. De plantjes zijn lichtgeel of soms paars van kleur.”

Last van kou

De planten van Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo hebben ook zichtbare last van de kou. Ze kunnen maar moeizaam fosfaat opnemen, waardoor de maïs paars begint te kleuren aan de bladranden. De maïsplanten van Jaap Koorn uit Hippolytushoef hebben veel te leiden van de stormachtige wind, droogte en kou. “Het zijn niet zulke beste ingrediënten voor een goede ontwikkeling. De plantjes staan er dus niet zo florissant bij.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.