Hoogste opbrengst maisteelt in stroken

RijenbemestingKoeien en Kansen-veehouder Rijk Baltus boekte zijn beste opbrengst met maisteelt in stroken ooit. Baltus uit Middenmeer past op zijn kleigrond een snelle afwisseling tussen mais en gras toe.

Voor Baltus de mais zaait werd er eerst een snede gras gewonnen die dit jaar vier ton drogestof per hectare opbracht. Na de oogst werd in stroken bemest en een dag later werden er stroken gefreesd en gezaaid.

Tijdens de oogst werd een wagen mais gewogen. Op basis van de gehakselde meters die in de wagen gingen werd de opbrengst geschat tussen 53 en 60 ton per hectare. Netwerkbegeleider Tijs Retra stelt dat het neer komt op 20 tot 24 ton drogestof per hectare.

Stikstoftekort

Toch ging de teelt niet helemaal van een leien dakje. De laatste weken voor afrijping werd toch een bijzondere kleurafwijking in de bladeren gezien die volgens een Spaanse universiteit zou duiden op stikstofgebrek. Er werd 45 kuub runderdrijfmest in de rij toegediend plus 184 kg zuivere stikstof uit Maismap 25-10.

De kunst is volgens Retra om te zorgen dat er tegen de kolfzetting ook nog stikstof beschikbaar is. Op dat moment heeft de maïsplant volgens Retra voeding nodig voor bloei en kolfzetting. Meer mest toedienen is echter geen optie omdat de plant dan nog groter zou worden.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.