Maismeetnet: 'Een maïsjaar om in te lijsten'

Mais Zwolle 06Een lange zomer, een goede groei én een warm jaar waardoor de groenbemester ook goed te telen is. “Het is een jaar om in te lijsten”, grapt melkveehouder Roger Brosens in Wouwse Plantage, deelnemer aan het Maïsmeetnet van Nieuwe Oogst.

Ook andere deelnemers aan het Maïsmeetnet kijken tevreden terug op dit seizoen. Met name de oogst verliep onder prima omstandigheden. Roelof de Jong uit Sibrandabuorren heeft, net als Brosens, het gewas goed van het perceel kunnen halen.

Alle maïs is in de voorbije weken goed geoogst. Alleen bij Wim Vedder in Gasselternijveenschemond stond dinsdag nog maïs. Hij was die dag bezig met het aantrillen van de nieuwe sleufsilo, waar het geoogste gewas in moet komen. Dit laat gezaaide gewas was ook nog niet helemaal rijp, erkent hij.

Gerrit de Jong uit Meerkerk voert inmiddels zijn maïs. Dat bevalt hem prima. Inmiddels heeft hij ook de analyse binnen. Het drogestofpercentage was 35,7 procent. Daar zat de melkveehouder met een schatting van 36 procent erg dichtbij. Met een voederwaarde van 1028 VEM per kilo en 412 gram zetmeel is De Jong erg tevreden. “Wel had ik de kuil nog wat droger verwacht, maar door de gewasbescherming met Retengo is de plant iets langer groen gebleven.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.