Goede ervaringen met gras onder mais

Proterra Maize update week 26De derogatienorm op bepaalde zandgronden is verlaagd van 250 naar 230 kg N uit dierlijke mest. Grofweg betekent dat er gemiddeld vijf tot zes kuub minder drijfmest per hectare aangewend mag worden. Een goed vanggewas onder maïs kan dit verschil deels opvangen, stelt het programma Verantwoorde Veehouderij

Van een geslaagd vanggewas is bekend dat het makkelijk 25 tot 35 kilogram stikstof over de winter ‘heen  kan tillen’.  Daarnaast heeft het als bijkomend voordeel dat er extra organische stof via het vanggewas  op het perceel terechtkomt.

Demo

In het groeiseizoen 2013 was er bij maisteler Jos de Kleijne een demo aangelegd met onder andere grasonderzaai bij de snijmaïs. Het verschil tussen de onderzaai en de nazaai van  het vanggewas kon de projectgroep naderhand overduidelijk waar nemen. Echter had ook het vanggewas dat na de teelt was gezaaid zich goed ontwikkeld dankzij de zachte winter. De Kleijne is dusdanig tevreden dat hij ook dit seizoen weer gras onder mais zaait.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.