Boer, Bier en Water: strokenbemesting mais voor minder uitspoeling

20140514_Evers_Agro_strokenbemester_VerveatHet praktijknetwerk Boer, Bier en Water heeft in Laarbeek een demoveld met mais ingezaaid met een Garanno-strokenbemester van Evers. Het netwerk wil mineralen beter benutten en uitspoeling inperken.

Loonbedrijf Geert Leenders uit Mariahout diende de rundveedrijfmest toe voor het zaaien. Leenders gebruikte GPS om te zorgen dat het de maiszaadjes telken exact tussen twee bemeste stroken komt.

Het praktijknetwerk is tevreden over de aanwending van mest in stroken op het leemhoudende zand op het perceel. De drijfmest in stroken ligt op 12 centimeter diepte. De zaadjes liggen tussen twee stroken in en zeven centimeter erboven.

Vliegtuig

Het demoveld is van netwerkdeelnemer Geert Michels van Herberg de Brabantse Kluis. Met behulp van een vliegtuig worden in de maanden juni tot en met augustus spectrale opnamen van het perceel gemaakt om de ontwikkeling van stikstof in de plant en biomassa te volgen. CLM en DLV Plant zorgen voor het vastleggen van de gegevens. Het doel van de proef is veelomvattend, namelijk beter benutten van stikstof en fosfaat, de uitspoeling daarvan minimaliseren en de maisopbrengst behouden.

Bier

De bescherming van het grondwater, en dus nitraatuitspoeling voorkomen, is een belangrijk thema in de omgeving van Laarbeek. Bierbrouwerij Bavaria onttrekt daar namelijk het grondwater om bier te brouwen. Zo is ook de opmerkelijke titel van het praktijknetwerk te herleiden. 

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.