Derogatie kost 5,5 miljoen euro

Derogatie kost Nederlands jaarlijks ruim 5,5 miljoen euro. Boeren betalen een tarief dat gebaseerd is op het aantal hectares landbouwgrond per bedrijf. Dit jaar is dat € 6,28 per ha, terwijl dat vorig jaar nog 5,53 euro was. Zo meldt Melkvee.nl.

Het derogatietarief is onderverdeeld in klassen, die met sprongen van vijf hectare omhoog gaan. Zo betaalt een bedrijf met 40 hectare dit jaar 1.240 euro, een bedrijf met 30 hectare 926 euro.

De kosten zijn gebaseerd op de kosten die het RIVM en de LEI maken voor monitoring van de derogatie. Het RIVM is verantwoordelijk voor het meten van de milieukwaliteit binnen het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM). Het LEI is belast met de monitoring van het mineralenmanagement op de derogatiebedrijven die deelnemen aan het LMM.

De afgelopen 4 jaar was bij de derogatiebedrijven 876.061 hectare grond in gebruik. Gemiddeld had een derogatiebedrijf tussen 2010 en 2013 38,6 hectare landbouwgrond. Als straks blijkt dat het aantal hectares waarvoor derogatie is aangevraagd veel veranderd is, wordt het tarief per hectare aangepast. Het tarief kan ieder jaar opnieuw worden vastgesteld.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.