Mogelijk schadelijke spoorcicade in mais

De spoorcicade Laodelphax striatellus stond te boek als een incidentele migrant uit het zuiden van Europa. In 2016 werd in het Brabantse Oosterhout een populatie ontdekt met zowel larven als kort- en langvleugelige insecten. Mogelijk zat deze populatie hier al enkele jaren. Dat kan slecht nieuws zijn voor telers, aangezien de soort virussen kan overbrengen op maïs. Dat meldt Nature Today.

In veel tropische landen is Laodelphax een belangrijke plaag in onder meer rijst. Schade ontstaat door het zuigen aan planten, maar ook door de overdracht van virussen op onder andere haver, maïs en tarwe. In Europa is alleen de overdracht van maize rough dwarf virus (MRDV) van economisch belang.

Gelet op het economische belang van maïs in ons land en de mogelijkheid dat Laodelphax zich definitief in ons land vestigt, zou het aan te bevelen zijn om eventuele verdere uitbreiding van deze spoorcicade in ons land te volgen. Daarnaast zou het zinvol kunnen zijn Nederlandse exemplaren te testen op de aanwezigheid van het MRDV-virus.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.