Mais staat er goed bij

Dankzij stabiele hoge temperaturen en de noodzakelijke regen van afgelopen weken staat de mais er prachtig bij.  Dat meldt Melkvee.nl.

“Wat de maïs nu nodig heeft zijn zonuren voor het rijpen van de kolf. Die is straks bepalend voor de percentages droge stof”, zegt specialist Rene Eelderink van Jan Bakker Fourages. Het is nog veel te vroeg om er zeker van te zijn dat de maïs dit jaar recordopbrengsten van meer dan 50 ton per hectare gaat opleveren. “Maar tot dusver ziet het er veelbelovend uit”, zegt Eelderink.

Veevoercoöperatie Agrifirm houdt er rekening mee dat de voederwaarde uiteindelijk kan tegen vallen vanwege meerdere kolven aan een plant. Veelal levert een tweede kolf geen extra voederwaarde op omdat het vormen van een tweede kolf de plant ook extra energie kost. Wanneer er meer dan twee kolven aan de plant komen, gaat dit over het algemeen wel ten koste van de kwaliteit van de snijmaïs, voorspelt Agrifirm.

Het is nog te vroeg om de oogsttijd te plannen, maar Jan Bakker Fourages gaat uit van een vroege oogst, medio september. Over het prijsniveau is nog weinig te zeggen, aangezien de voortdurend stijgende melkprijs enerzijds de vraag stuwt en het areaal snijmaïs is gedaald maar anderzijds is de Nederlandse melk-en jongveestapel verkleind. De record opbrengst die wordt verwacht drukt de prijs natuurlijk ook. (www.melkvee.nl)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.