Snelle maisgroei verwacht

In grote delen van Nederland heeft het deze maand inmiddels 20-50 mm geregend. De mais begint de bodem geheel te bedekken en nadert de stengelstrekkingsfase. Ook de grasgroei zal de komende week fors versnellen, gezien de gunstige weersverwachting. Dat meldt Melkvee.nl.

Doordat er eind mei en begin juni geen zware tweede snee werd ingekuild, is de hergroei van het gras sowieso relatief snel en veel. Maar er komt bovendien stikstof vrij, die nog niet was benut omdat het zo droog was. De grasgroei kan in dit groeistadium na de tweede snee (minder dan 1700 kg ds / ha) daarom tot wel 150 kilo drogestof per dag reiken, op de plaatsen waar vochttekort geen rol meer speelt. Rond Amsterdam is inmiddels 50 mm gevallen in juni, in Midden Limburg staat de teller op 15 mm.

Te weinig regen

Hoewel er van zondag op maandag door onweersbuien opnieuw regen van betekenis kan vallen, blijft er op de meeste plaatsen in Nederland toch een serieus neerslagtekort bestaan. Het KNMI berekent voor de eerstkomende 14 dagen een snel oplopende lijn die over 14 dagen weer tot de droogste 5 % jaren kan gaan behoren. Begin volgende week blijft er weliswaar een kleine kans op regen bestaan, maar de trend op langere termijn is zomers en stabiel met hogedruk boven de Britse eilanden. Dat betekent niet al te hoge temperaturen, veel zonneschijn en geen neerslag. En verdamping van meer dan 5 mm per dag, in deze tijd van het jaar. (Melkvee.nl)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.