Forse verschuiving in maisbemesting

“In hoeverre zijn loonbedrijven door het mestbeleid van de afgelopen jaren op een andere wijze mais gaan bemesten? En hoe ontwikkelt deze werkwijze zich in de toekomst”. Met deze onderzoeksvragen gesteld door meststoffenproducent Timac Agro gingen vier studenten van opleidingsinstituut AOC De Groene Welle uit Hardenberg aan de slag.

Er zijn 215 digitale enquêtes naar loonwerkers verzonden en er zijn loonwerkers persoonlijk bezocht. De uitkomst van dit regionale marktonderzoek geeft een goede inkijk in de ontwikkelingen onder loonbedrijven in de regio Overijssel/Gelderland en Zuid-Drenthe aangaande bodem en bemesting.

Drijfmest wordt door alle bedrijven ingezet als basisbemesting, op de voet gevolgd door korrel, vloeibare meststoffen en granulaat. Opmerkelijk is dat reeds zo’n 75% van de loonwerkers precisiebemesting heeft opgepakt. Daarmee heeft precisiebemesting de laatste jaren een flinke groei doorgemaakt ten opzichte van de standaard maïs MAP. Op het vlak van techniek doet men dit door het gebruik van GPS. Aanvullend werkt ongeveer de helft van de respondenten met sectieafsluiting en/of taakkaarten. Op het gebied van precisieplaatsing van meststoffen werkt men vooral met vloeibare meststoffen of microgranulaten. Op de vraag: ‘Denkt u dat de vraag naar precisiebemesting vanuit de klant groter zal worden’ , antwoordde bijna 80% met ‘Ja’.

Dit onderzoek laat deels het effect zien van het mestbeleid van de afgelopen jaren. De zaaiende loonwerker bepaalt voor een groot deel de keuze voor een meststof. Men is zich steeds meer bewust van de mogelijkheden om met precisiebemesting de opbrengsten op peil te houden.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.