Voorkom schade door stengelboorder

In maïs kan de maïsstengelboorder voorkomen. De rups van deze nachtvlinder boort in de maïs wat tot opbrengstderving leidt. Tegen de vlinder zijn gewasbeschermingsmiddelen verkrijgbaar, maar ook bestrijding zonder chemische middelen is mogelijk. Op tijd de maïs inspecteren is belangrijk. Dat meldt Verantwoorde Veehouderij.

De maisstengelboorder heeft een brede waardplantenreeks met een voorkeur voor maïs. De nachtvlinder zet in juni en juli eitjes geclusterd af aan de onderkant van de maïsbladeren. De rupsen boren een gang door de stengel en de kolfstelen. Dit leidt tot schade en productieverlies. Schade van deze soort is in Nederland nog beperkt. Wel is het verstandig om de maïs te inspecteren op de vlinders. Zij zijn s’nachts actief. Licht- en feromoonvallen zijn hierbij geschikte hulpmiddelen. Controleer de bladeren op de goed zichtbare ei-clusters en rupsen. Foto’s van verschillende stadia en de schadebeelden zijn opgenomen in het Handboek Snijmais.

Bij vaststelling raadpleeg een adviseur. Gewasbeschermingsmiddelen met een gunstig milieuprofiel zijn verkrijgbaar, vroeger oogsten is een optie.

Preventieve maatregelen zijn het afvoeren en goed onderploegen van gewasresten. Dit verlaagt de plaagdruk in het volgende jaar. Verder is het afwachten hoe het schadebeeld in Nederland zich verspreidt. Opmerkelijk genoeg komt de vlinder al jaren in het hele land voor, evenals vele (invasieve) parasieten en predatoren op deze vlinders. Schade in mais werd pas in 2013 vastgesteld, wel in het meest zuidelijke deel van Nederland. Een interessant ecologische vraagstuk. (Verantwoorde Veehouderij)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.