Maismeetnet: Mais later in de pluim

De maïs bij de deelnemers aan het maïsmeetnet van Nieuwe Oogst komt iets later in de pluim dan normaal. Dit komt mede door het droge voorjaar. Verder heeft een aantal ondernemers flink last van stormschade. Vorige week zaterdag knakte een aantal planten als gevolg van de storm om.

De schade was fors bij Jaap Koorn in Hippolytshoef, waar 90 procent van de maïsplanten is afgeknapt. Hij denkt eraan om nu al te oogsten, omdat het wachten zal leiden tot rotting en schimmelvorming.

Bij Jorge Knipscheer uit Lepelstraat was de schade een stuk minder groot: “Opvallend genoeg zijn bij mij juist de kleine planten omgegaan. Wellicht zijn die door de droogte minder goed gegroeid en zijn ze hierdoor teerder.”

Stormschade

Ook Roelof de Jong uit Sibrandabuorren heeft stormschade. “Er zijn planten bij waarbij het lijkt alsof ze met een mes zijn doorgesneden”, vertelt hij. Hij verwacht dat ongeveer 1 procent van de planten kampt met stormschade. Verder ziet hij een begin van de bloei.

Bij Bert Wissels in het Gelderse Hengelois de maïs ongeveer drie weken later dan anders. “Normaal gesproken zit de pluim er met de kermis in Hengelo in. Dat is op de eerste woensdag van juli. Gemiddeld gezien klopt dit aardig. Bij mijn maïs begint nu de eerste pluim zich te tonen, enkele weken later dan normaal. De plant oogt overigens mooi donkergroen, verder is er niets op aan te merken.”

Voordeel van late zaai

Ook de maïs van Ferd van de Ven in Lage Mierde is nog niet in de pluim. “Een voordeel van de late zaai is dat de planten nog niet in bloei staan. Ze krijgen nu vocht voor een goede kolfzetting. Het is een mooi groen gewas in een egaal veld. Nu is het hopen op een beetje goede temperaturen dit weekend.”

Maisgrafiek 2015

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.