Maissilage hoge kans op mycotoxinebesmetting

Mycotoxinen zorgen in toenemende mate voor een negatief effect op de veehouderij. Dat meldt Plattelandspost op basis van een mycotoxinenanalyse van Alltech. Alltech heeft meer dan 800 monsters van Europees rundveevoer getest tussen september 2014 en juli 2015.

Door continue ontwikkeling van schimmels in de opslag, heeft maissilage een hoge kans op mycotoxinebesmetting, wat bijdraagt aan een hoger risico voor TMR-rantsoenen, blijkt uit de analyse van Alltech. Bij een TMR rantsoen zijn alle behoeften per koe voor energie, eiwit, mineralen en structuur gedekt en extra losse aanvulling is niet nodig en is ook fout.

Mycotoxicose bij rundvee is vaak het resultaat van blootstelling aan meerdere toxines, die zowel voor als na de oogst van het graan in het gewas terechtkomen. Doordat het vaak gaat om meerdere mycotoxines die op lagere niveaus voorkomen, wordt het schadelijke effect bij herkauwers niet altijd duidelijk door de dieren te observeren.

Mais

Type B trichothecenen en Fusarium werden het meest gevonden in maissilage. Maissilages blijken meer besmet dan grassilages, aldus Hawkins. Dit betekent echter niet dat grassilage risicovrij is; ook hier is het risico hoog. Meer dan 83% van de maissilage hebben een gemiddeld tot hoog risico voor melkvee. TMR-rantsoenen laten in meer dan 60% van de gevallen een besmetting zien met ten minste drie mycotoxines. Type B Trichothecenen, Fusarium en Penicillium zijn veelvuldig aanwezig en hebben effect op de drogestofinname, de maagfunctie, melk/vleesproductie, darmgezondheid, immuniteit en groeiratio. Uiteindelijk beinvloedt dit de prestaties op lange termijn. Bij een derde van de TMR-monsters van Europees melk- en vleesvee bleek het risico hoog.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.