’15 april minimum zaaidatum’

Het vroege voorjaar en de hoge bodemtemperatuur nodigen uit tot het vroeg zaaien van maïs. Toch adviseren deskundigen dat telers het zaaien moeten uitstellen tot minimaal 15 april. Dat meldt Nieuwe Oogst.

Volgens Jos Groten, onderzoeker bij Praktijkonderzoek Plant & Omgeving is het heel verleidelijk om dit jaar het maïszaad vroeg in de grond te stoppen. Maar hij benadrukt hier nog mee te wachten. “Als er toch een koude periode komt, kan de opkomst slecht zijn. Ook na opkomst kan het gewas flink onder die lage temperaturen lijden.”

Volgens Groten is 15 april de minimum zaaidatum. Gaat het zaad rond die datum de bodem in, dan profiteert het gewas bij hogere temperaturen van extra groeidagen. Vergeleken met zaaien op 1 mei, oogst de teler bij een zaaidatum van 15 april uiteindelijk 1 tot 1,5 ton droge stof maïs per hectare meer.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.