Een rondje langs de maisvelden

maiscoach fotoHet weer werkt niet altijd goed mee. Ook voor de mais is het soms bar en boos. Droogte, noodweer, stengelzwakte. Maiscoach deed een rondje langs de velden en kwam erachter dat het eigenlijk best wel mee valt met de groeiachterstand door weersomstandigheden.

“De schade die vorige week geleden is, valt mee”, vertelt een woordvoerder van ABZ diervoeders over de situatie in Brabant en Limburg. “De planten staan allemaal weer redelijk rechtop.” Er is wel wat achterstand door het slechte voorjaar, de late groei en de hitte die er nu is. Maar, zo zegt ABZ, de groei is nu goed aan de gang.

Groeiachterstand

Heel anders is dat in Friesland, waar sommige percelen een grote groeiachterstand hebben. Dat weet ook Jaap de Jonge van Limagrain, die poolshoogte van de situatie ging nemen. “Sommige planten zijn nog geen vijftig centimeter hoog.” En dat is erg weinig, aangezien er veel percelen elders in het land al tot boven de twee meter reiken. “Zo’n achterstand heb ik niet vaak gezien”, vertelt De Jonge. Op de vraag of het nog wel goed komt: “Mais kan ontzettend goed compenseren. Het kan zo maar zijn dat er eind augustus prima plant staat.”

Zomerlegering

In Gelderland is op een aantal percelen zomerlegering geconstateerd. Door stengelzwakte breken of knikken de stengels dan een meter boven de grond. Oorzaak daarvan is de groeispurt van afgelopen periode, waardoor de stengel te zwak wordt. Bij zomerlegering treedt overigens, in tegenstelling tot herfstlegering, meestal herstel van het gewas op.

Het gaat dus redelijk goed met de mais in Nederland. In Friesland moet er nog flink gegroeid worden, in Gelderland hoopt men op herstel van de legering en voor de Brabanders en Limburgers is het te hopen dat er niet nog een keer noodweer over de percelen trekt.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.