Schade aan mais voorkomen met Faunaschade PreventieKit

Binnenkort wordt op veel percelen mais ingezaaid. Voor kraaien, kauwen en roeken zijn de zaden voor jonge maisplantjes een voedselbron. De vogels kunnen veel schade aanrichten in een net ingezaaid perceel. In de Faunaschade PreventieKit voor kraaiachtigen van BIJ12 staan tips om schade voorkomen, te beperken of te bestrijden.

Voorbeelden van preventieve maatregelen zijn het plaatsen van vlaggen of knalapparaten of een andere manier van telen. De ene maatregel is succesvoller dan de andere. Ook is het belangrijk om verschillende middelen af te wisselen, zodat vogels er niet gewend aan raken en de maatregel geen effect meer heeft.

Als voorkomen van schade met preventieve maatregelen niet lukt, mogen in de meeste provincies kraaien en kauwen ook worden bestreden via verjaging met ondersteunend afschot. De faunabeheereenheden en de provincies kunnen aangeven welke maatregelen zijn toegestaan. Bij overlast van roeken moet in vrijwel alle gevallen een ontheffing voor verjaging bij de provincie worden aangevraagd.

Een tegemoetkoming in faunaschade moet tijdig worden aangevraagd bij BIJ12. Zij regelen de afhandeling namens alle provincies. Aanvragen moet binnen 7 dagen nadat de schade aan gewassen is geconstateerd. Zodra een aanvraag bij BIJ12 binnen is, neemt een taxateur binnen enkele dagen contact op. (AgriHolland / BIJ12)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.