Bij mais geen mest op gescheurd meerjarig grasland

De Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen heeft de adviezen voor stikstofbemesting na het scheuren van grasland geactualiseerd. Bij het scheuren van oud grasland is het verstandig om geen drijfmest aan te wenden. De nalevering van de ondergewerkte zode is voldoende.

Het bemestingsadvies voor mais is 180 kilo stikstof per hectare vermindert met de mineralisatie en nalevering van stikstof. Bij een gescheurde zode van eenjarig grasland is dat circa 50 kilo, voor tweejarig gras 100 kilo en voor grasland ouder dan vier jaar 135 kilo per hectare. De laatste kilo’s stikstof dragen volgens de commissie weinig extra bij aan de opbrengst van maïs. In een scherp bemestingsadvies wordt uitgegaan van een gift van 140 kilo stikstof per hectare. Dit kost slechts enkele procenten opbrengst.

Het eerste jaar na het scheuren van het grasland scheuren levert de ondergewerkte zode ook voldoende kali na. Kali is wel een aandachtspunt als in het tweede of derde jaar na het scheuren een beperkte drijfmestgift wordt gegeven. Verder adviseert de commissie om vooral op zandgrond voldoende aandacht te schenken aan de zwavelbemesting in de vorm van een rijenbemesting. (AgriHolland)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.