Goed zaaibed = goede mais

Een goed zaaibed zorgt voor een snellere opwarming van de bodem en daarmee een betere kieming van het zaaizaad. Aart Evers van Wageningen Universiteit geeft tips voor een goede beginontwikkeling van de maisplant.

Evers: “Een optimaal zaaibed is los en kruimeling en kenmerkt zich door een goede water- en luchthuishouding.” Start daarom met de grondbewerkingswerkzaamheden als de draagkracht van de bodem het toelaat. “Hierdoor warmt de bodem snel, kiemt het maiszaad eerder en hebben ze een betere beginontwikkeling.”

Niet te vroeg zaaien

Zaai vooral niet te vroeg, jonge maisplantjes kunnen namelijk niet goed tegen vorst. “Zaai de mais bij een minimale bodemtemperatuur van tien graden Celsius. De beste periode voor zaaien is tussen 20 april en 10 mei.” Bij de rassenkeuze moet je als veehouder al nadenken over wanneer je wilt gaan zaaien. “Zaai je laat omdat je de mais pas na gras zaait, dan is het verstandig om te kiezen voor een vroeg tot zeer vroeg ras.”

Zaaidiepte afhankelijk van grondsoort

Het is ook belangrijk om na te denken over de bemesting. “Als je stikstof in de rij bemest kan met 80 procent van het stikstofadvies worden volstaan. Raadpleeg bemestingsadvies.nl voor meer adviezen over de bemesting van mais.” De zaaidiepte van het maiszaad is afhankelijk van de grondsoort vertelt Evers. “Bij klei zaai je drie à vier centimeter diep. Op lichte zandgronden zaai je dieper op ongeveer vijf à zes centimeter. Je zaait dieper omdat de kans op uitdroging groter is en de plant zich moeilijker kan verankeren.” De ideale zaaiafstand in de rij is afhankelijk van de vroegrijpheidsklasse, het ras en het tijdstip van zaaien. “Het totaal aantal maiskorrels per hectare varieert tussen de 85.000 en 105.000 maiskorrels. Maar bepaal samen met je loonwerker de optimale plantafstand voor jouw situatie.”

Bron: VerantwoordeVeehouderij / Vakblad Elite

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.