Mais in grasland levert meer opbrengst

Mais telen in permanent grasland levert een hogere opbrengst op en zorgt voor meer bodemleven en minder stikstofuitspoeling. Dat meldt Veeteelt over de eerste ervaringen van Agroproeftuin De Peel.

In de proefvelden werden er in een bestaande grasmat stroken gefreesd waarin de mais werd gezaaid. Om er zeker van te zijn dat het gras niet met de mais concurreerde om de watervoorziening werden met behulp van druppelslangen de stroken nat gehouden.

Het project is een initiatief van Loonwerkcombinatie LvCM (Land van Cuijk en Maasduinen) en Loonbedrijf Peter Loeffen. Het doel is een milieuvriendelijker alternatief te ontwikkelen voor de gangbare manier van mais verbouwen.

Minder stikstofuitspoeling

De berekende meeropbrengst van 800 euro per hectare was mede het gevolg van de eerste maaisnede van het grasland. De druppelirrigatie leek er bovendien voor te zorgen dat er veel meer bodemleven actief werd, zelfs meer dan in gangbaar grasland. Ook zorgde de permanente grasmat ervoor dat er veel minder stikstof uitspoelde.

De gunstige resultaten verrasten de onderzoekers  Toch stellen ook zij dat de teelt op deze manier nog niet praktijkrijp is. Zo is de mechanisatie nog lastig. Om het gras tijdens de groeiperiode niet te veel te laten concurreren met de mais werd het gemaaid met een gazonmaaier. (Veeteelt)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.