Prijs van het maïszaad van ondergeschikt belang

Als maïstelers voor een bepaald maïsras kiezen, maakt men die keuze op basis van kwaliteitscriteria, zoals voederwaarde per kg droge stof, korrelopbrengst/zetmeelopbrengst, voederwaarde- en droge stofopbrengst. De prijs van het maïszaad is van ondergeschikt belang bij de beoordeling en keuze van een maïsras.

Dit blijkt uit de voorlopige tussenstand van de online MaïsScan. De MaïsScan is een online-onderzoek dat op dit moment wordt uitgevoerd door agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen.

In het algemeen zijn de maïstelers tevreden over de geteelde maïsrassen in het afgelopen seizoen. Het minst tevreden is men over de vroegrijpheid en over de prijs van het maïszaad.

 Millesim van KWS op nummer 1

In de tussenstand staat Millesim van maïszaadverdelingsbedrijf KWS op nummer 1 bij de vraag welk maïsras men het komend seizoen (hoogstwaarschijnlijk) het meest gaat telen. De voorgaande drie jaren was Millesim ook al het meest populaire maïsras. Millesim wordt gevolgd door het maïsras LG.31.211. Andere maïsrassen die in deze tussenstand hoog scoren zijn P8057, DairyMaïs Vroeg, LG 31.218, Torres en Genialis.

Van de ondervraagde maïstelers heeft 47 procent op dit moment al het maïsras besteld; 17% heeft al een definitieve keuze gemaakt over het te zaaien maïsras, maar heeft nog niet besteld en 36% heeft nog geen definitieve keuze gemaakt. Bijna de helft van de maïstelers geeft aan dat men het komend seizoen hetzelfde maïsras gaat zaaien als in 2016.

 Voortgang van de MaïsScan

Woensdag 15 februari 2017 ontvangen weer een paar duizend maïstelers via de e-mail een uitnodiging om deel te nemen aan de online MaïsScan. Om een zo goed beeld te krijgen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk maïstelers meewerken aan het onderzoek. Het duurt ongeveer vijf minuten om de vragen te beantwoorden. Onder de deelnemende maïstelers wordt een iPad mini verloot.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.