Verschil stay-green maïs en ‘normale’ mais minimaal

Stay-green maïs blijft langer groen dan ‘normale’ maïs, maar dat resulteert niet in meer suiker in de plant. De kolf van de stay-green maïs blijft bovendien kleiner. Dat meldt Melkvee.nl.

Jolien Swanckaert van de Universiteit van Gent heeft in haar doctoraatsonderzoek vier jaar lang het effect van stay-green bij kuilmaïs onderzocht. In theorie moet de kolf in een stay-green plant afrijpen, terwijl de plant groen blijft. Zo blijft het fotosyntheseproces langer op gang, waardoor de plant meer suikers kan aanmaken. Bovendien zouden de planten meer mineralen als stikstof uit de grond halen, waarmee uitspoeling wordt verminderd.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt echter dat de planten wel langer groen blijven, maar dat de suikeropname niet hoger is dan bij ‘normale’ maïsrassen. Daarbij hindert de groene plant de verplaatsing van voedende bestanddelen als stikstof van de groene delen van de plant naar de kolf. Daardoor blijft de kolf kleiner. In een ‘normale’ plant ontwikkelt de kolf zich ten koste van de groene delen van de plant. Wanneer stay-green planten langer zouden blijven fotosynthetiseren, kan stay-green wél effect hebben. De wortels nemen in dat geval ook langer nutriënten op, waardoor er minder stikstof in de bodem achterblijft. (Melkvee.nl)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.