Maïs eraf? groenbemester erin!

Op een aantal plaatsen is de maïsoogst gestart. Om een maximaal effect op bodemkwaliteit en opbrengst voor het volgende jaar te krijgen, moeten de groenbemesters op zandgrond daarna zo snel mogelijk worden gezaaid. Staat er een groenbemester onder de maïs? Dan is het vooral zaak dat deze goed kan door ontwikkelen. Dat is te lezen op Verantwoorde Veehouderij.

Een vanggewas is belangrijk om het organisch stofgehalte op peil te houden, de nitraatuitspoeling te beperken en een bijdrage te leveren aan de bemesting van volgend voorjaar. Voor een geslaagd vanggewas is het goed om voor half september te zaaien. Dit jaar is de oogst wat vroeger dan in 2015, maar komt toch pas na half september goed op gang.

Voor een goede groenbemester moet de maïs eigenlijk eerder gehakseld worden. Kies dus volgend jaar voor een vroeger ras of kies voor onderzaai van gras. Met onderzaai kan je de maïs 1 tot 2 weken oogsten en nog steeds een geslaagd vanggewas krijgen. Het gras staat er namelijk al als de maïs gehakseld wordt.

Stikstof

De verzorging van het maïsland is belangrijk voor het behoud van een goede bodemstructuur en bepaalt daarmee de start voor het komende jaar. Een geslaagde groenbemester legt overgebleven stikstof vast in de bodem. Dit is van belang voor extra stikstoflevering in het volgende seizoen en voldoende aanvoer van organische stof.
In het project ‘Vruchtbare Kringloop Achterhoek’ bleek dat Italiaans Raaigras en rogge vanaf het najaar 2014 tot en met begin maart 2015 zo’n 25 tot 55 kilogram stikstof per hectare hebben vastgelegd. Dat is dus stikstof die niet in de winter is uitgespoeld en dus ten goede kon komen aan het volggewas.

Groenbemester

Na de oogst inzaaien is de meest voorkomende methode. Kies daarbij de juiste groenbemester: Italiaans raaigras, rogge of een ander graan. Wanneer aaltjes een knelpunt zijn, is wintertarwe, wintergerst of triticale de beste optie boven rogge. Bij late zaai zijn eigenlijk alleen granen nog een goede optie. Italiaans raaigras kan ook nog, maar heeft meer risico op uitwinteren. Bladrammenas en bladkool moeten al voor 1 september gezaaid zijn en zijn geen alternatieven meer op dit tijdstip. Na 1 oktober is eigenlijk alleen rogge nog een mogelijkheid.

Zaai dus zo snel mogelijk na de oogst. Later zaaien geeft 2 kilogram stikstof per hectare per dag minder opname en minder nalevering. Maak voor het zaaien van het vanggewas een goed zaaibed. Gebruik voldoende zaaizaad, 25-30 kilogram Italiaans raaigras of 70-100 kilogram rogge. Voor een grotere kans van slagen op een goed vanggewas, kies dan volgend jaar voor een wat vroeger maïsras.

Nut

Op de themadag van CBGV in 2015 gaf Janjo de Haan duidelijk aan dat met een goed vanggewas er minder meststoffen/nitraat verloren gaat en dat de bodemkwaliteit verbetert. Dit geeft een hogere opbrengst en een hoger organische stof gehalte in de bodem. Juist bij lagere bemestingsnormen een belangrijke compensatie. Lees hier de volledige presentatie: Vanggewas na mais ook goed voor de boer – Gaat u meer aandacht aan uw groenbemester besteden?

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.