NVWA controleert maïstelers op vanggewas

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit start in de week van 9 november met controles op het verplicht zaaien van vanggewassen na de maïsoogst. Maïstelers op zand- en lössgrond zijn verplicht om na de maïsoogst een vanggewas zoals gras, winterrogge, bladkool, bladrammenas, wintertarwe, wintergerst of triticale te zaaien en dit in ieder geval tot 1 februari 2016 op het land te laten staan.

Het zaaien van een vanggewas na maïs is bedoeld om achtergebleven stikstof uit de bodem op te nemen en zo te voorkomen dat stikstof uitspoelt naar het grondwater. Stikstof is door bemesting tijdens de maïsteelt in de grond terecht gekomen. Ook in velden waar na de maisoogst grondontsmetting heeft plaatsgevonden moeten vanggewassen worden gezaaid.

Maïstelers die geen vanggewas zaaien kunnen proces-verbaal krijgen, waarna het Openbaar Ministerie een boete kan opleggen. Daarnaast geeft de NVWA overtredingen door aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) die vervolgens bepaalt of de overtreding leidt tot een korting op subsidies in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie. (NVWA / AgriHolland)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.