Keuze gewasbeschermingsmiddelen belangrijk bij teelt vanggewas onder mais

Proterra Maize update week 26De gewasbescherming in mais moet wellicht worden aangepast als onder de mais gras is gezaaid als vanggewas. Hoe de gewasbescherming moet worden aangepast, ligt aan het vanggewas dat onder de mais is gezaaid.

Volgens Verantwoorde Veehouderij zaaien steeds meer maistelers gras onder mais. Het zaaien van gras gebeurt tegelijk met het zaaien van mais, ‘tegelijkzaai’, of gebeurt later door ‘grasonderzaai’. Bij ‘tegelijkzaai’ wordt Rietzwenkgras gezaaid voordat de mais opkomt. Bij ‘onderzaai’ wordt Italiaans raaigras gezaaid als de mais het ‘zes-bladige stadium’ heeft bereikt.

Tolerantie

De loonwerker zal bij de gewasbescherming moeten weten wat er tussen de mais is gezaaid. Bij Italiaans raaigras onder de mais is het belangrijk een middel te gebruiken dat het gras niet remt. Frontier Optima bleek volgens Handboek Snijmais desastreus voor Italiaans raaigras. Remming van Italiaans raaigras moet voorkomen worden.

Rietzwenkgras moet juist wel geremd worden. Niet alle middelen hebben echter de remmende werking op rietzwenkgras. Het mengsel Proterra Maize is een mengsel van grassoorten dat bespuitingen met de meeste herbiciden tolereert.

Duurzaam bodembeheer in de maisteelt

Het onderzoek naar de effecten van middelen op de ontwikkeling van verschillende vanggewassen wordt uitgevoerd in het project ‘Duurzaam bodembeheer in de maïsteelt’ in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.