Maïs mist temperatuur

Hier en daar kleurt de maïs zelfs lichtgroen. Het wat koudere voorjaar heeft duidelijk effect op de groei van het gewas bij de deelnemers aan het Maïsmeetnet van Nieuwe Oogst. Zij zaaiden hun gewas gemiddeld bijna een week later dan vorig jaar.

In 2014 was bij de Maïsmeetnetboeren de gemiddelde zaaidatum 30 april, nu is dat 5 mei. Dit uit zich ook in de gemiddelde lengte, die vorig jaar rond dit tijdstip boven de 10 centimeter lag. Bij sommige boeren blijkt de vroege maïs juist beter bestand tegen de kou, terwijl elders boeren blij zijn dat hun gewas nog niet is opgekomen.

Flink stuiven

Dat geldt ook voor Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond. Woensdag voorzag hij voor de eerste dagen nog niet veel goeds. ‘Donderdag wordt veel wind verwacht. Mede door de droogte kan het dan wel eens flink stuiven. Dit schurend zand is ook niet goed voor de planten. Het zorgt voor scheurtjes, oftewel rangen, in het blad. Dit levert stress op voor de plant. Stress is niet goed voor het dier, maar ook niet voor de plant.’

Woensdag oogde de maïs van Jorge Knipscheer uit Lepelstraat wat lichtgroen. Volgens hem komt dit deels door de kou. ‘Door de bespuiting heeft het gewas een extra tikje gehad. Dat trekt wel bij’, verwacht de melkveehouder.

Roan en zijn vader Jolan van Noye uit Escharen schrikken wat, wanneer ze door de maïs lopen. Het gewas heeft hier en daar lichtere vlekken. ‘Dat komt ongetwijfeld door de kou. We hebben zelfs een nachtvorstje gehad. Gelukkig trekt dat weer bij’, stelt Jolan.

Onder folie

Roelof de Jong uit Sibrandabuorren lijkt minder last te hebben van de kou. ‘Onder de folie is het lekker warm. Nu moeten we de winst van de extra investering in die folielaag pakken.’ Op delen waar geen folie ligt, staat het gewas er een stuk minder florissant voor. ‘Daar moet die zelfs nog boven komen, terwijl de eerste foliemaïs al door de folie prikt.’ Wel kampt hij met de droogte. ‘Zelfs in de greppels zitten droogtescheuren.

Maisgrafiek 2015

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.