Tegen bladvlekkenziekte behandelde mais: hoger verpercentage

Het voeren van maïs dat tegen bladvlekkenziekte is behandeld, geeft 0,10 procent hoger vet. Dit komt neer op een verhoging van de voerefficiëntie van 0,03 kilo meetmelk per kilo drogestof. Dit blijkt uit een proef van Schothorst Feed Research, zo meldt Melkvee.nl.

De proef bestond uit twee groepen van 30 koeien. Beide groepen kregen snijmaïs dat in 2013 van hetzelfde perceel was geoogst. Het enige verschil was dat de proefgroep maïs kreeg dat was behandeld tegen bladvlekkenziekte, terwijl de controlegroep onbehandelde maïs kreeg.

Uit de proef blijkt dat er geen verschil waarneembaar is in de voeropname. Ook zijn er geen significante verschillen in de melkproductie het eiwitgehalte, lactosegehalte, ureum en het celgetal. Het vetpercentage blijkt met 3,78 procent echter wel 0,10 procent hoger te liggen in het voordeel van de groep koeien die tegen bladvlekkenziekte behandelde maïs kregen. Dit verschil is significant. Door het hogere vetpercentage stijgt de meetmelkproductie naar 0,53 kilo meetmelk per koe per dag. De voerefficiëntie stijgt daardoor van 1,60 naar 1,63 kilo meetmelk per kilo drogestof.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.