Andere methoden tegen pikschade

Om vraat door onder andere kraaiachtigen te voorkomen, gebruiken agrariërs in de gangbare maisteelt Mesurol gecoat maiszaad. Het kennisbureau CLM stelt dat het middel effectief werkt, maar dat het uitspoeltnaar het grond- en oppervlaktewater. Het heeft volgens het bureau een negatief effect op het waterleven, bijen en andere insecten. Dit voorjaar zijn twee methoden getest, om succesvol kraaiachtigen te verjagen. De methoden zijn getest door Brabantse maistelers onder begeleiding van CLM Onderzoek en Advies in het praktijknetwerk Kraaien, mais en Mesurol.

De oplossingen zijn vooral relevant voor biologische telers, omdat zij geen gecoate mais mogen gebruiken. Drie maistelers uit Vessem, Veldhoven en Hooge Loon hebben de proeven uitgevoerd, waarbij de AlcetSound (alarm- en roofvogelgeluiden) en Fireflies (reflecterende kaarten op bamboestokken) zijn toegepast. “Alle percelen zijn ingezaaid met ongecoate mais. Een erkend taxateur heeft wekelijks de schade bepaald tussen het moment van inzaai eind april tot drie weken erna. Experimenten hebben laten zien dat de AlcenSound een effectief middel is om kraaiachtigen te weren van de percelen. De geteste Fireflies gaven wisselende resultaten”, aldus het CLM.

Kraaiachtigen, zoals de zwarte kraai en de roek, kunnen in het voorjaar schade veroorzaken in opkomende mais. Duiven helpen ook mee aan schade. “Op de eerste plaats is het belangrijk om na te gaan er wel vogelschade zal optreden. Wanneer dat het geval is, gebruiken boeren in de gangbare teelt Mesurol gecoat maiszaad om vogelschade te voorkomen”, stelt het CLM. Een simpele manier om minder schadelijk Mesurol gecoate mais te hoeven gebruiken is het 1:1 mengen van wel en niet gecoat zaad. “Sommige telers doen dit al. Biologische telers mogen geen Mesurol gebruiken en zij zijn aangewezen op effectieve vogelwerende maatregelen.” (PlattelandsPost)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.