Maisoogst 2014 prima verlopen

De maïsoogst 2014 is heel goed verlopen. Het weer was goed, de meeste percelen waren goed begaanbaar en er is veel mais verhandeld. De prijs is gedurende de gehele oogst stabiel gebleven; bij een drogestofpercentage van 30 procent bedroeg de prijs ongeveer 45 euro per ton. Dat komt neer op 1,50 euro per procent drogestof. Vorig jaar lag de prijs tijdens de oogst gemiddeld 5 euro per ton hoger.

In vergelijking met vorig seizoen duurde de oogstperiode dit jaar een paar weken langer. Dit kwam vooral doordat er nogal wat mais later was gezaaid. Door de gunstige weersomstandigheden en het uitblijven van nachtvorst is ook het overgrote deel van deze mais nog rijp geworden.

Corn Cob Mix

De mais die er nu nog staat zal grotendeels worden gedorst als krachtvoergrondstof of voor Corn Cob Mix (CCM). Dat wordt verkregen door mais te dorsen bij 60 tot 70 procent drogestof en de korrels vervolgens te malen. CCM wordt gebruikt als krachtvoervervanger voor met name de varkenshouderij maar past ook prima in rantsoenen voor vleesvee. Ook in de melkveehouderij word er beperkt gebruik van gemaakt.
Analyses

De eerste analyses van snijmais laten een goede kwaliteit zien. BLGG AgroXpertus liet vorige week weten dat de VEM van de eerste 1.000 geanalyseerde kuilen rond de 1.005 ligt. Dat cijfer zal waarschijnlijk nog wel wat dalen als ook de later geoogste mais bemonsterd is, maar de eerste tekenen zijn uitstekend.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.