VEM eerst mais belooft veel goeds

De eerste mais van 2014 heeft een VEM van meer dan 1.005. Dat meldt BLGG AgroXpertus op basis van de kuilanalyses van de eerste 1.400 kuilen. Het lijkt qua VEM een uitzonderlijk goed maisjaar te worden.

De cijfers kunnen nog wat veranderen, omdat het pas de eerste gemeten cijfers zijn. De kuilen hebben gemiddeld meer dan 1000 VEM en een zetmeelgehalte dat 20 gram hoger ligt dan het langjarig gemiddelde. De kuilen die later bemonsterd worden zijn vaak ook later geoogst en hebben vaak nog een hoger zetmeel gehalte. Naast het hoge zetmeel gehalte is de NDF-verteerbaarheid ook hoog.

Het fosforgehalte in de kuilen is hoger dan de laatste jaren. Iets dat volgens BLGG ook in graskuilen is te zien. Door de warme temperaturen en goede vochtvoorziening was de mineralisatie dit jaar optimaal, waardoor er veel N en P geleverd werd door het seizoen heen. Nu blijkt dat dit heeft geleid tot goede opbrengsten en kwaliteit voor zowel de graskuilen als de maiskuilen.

Cijfers_eerste_kuilen

Cijfers van BLGG AgroXpertus

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.