Grof hakselen verbetert voerefficiëntie

Grof gehakselde maïs verbetert de voerefficiëntie. Dat meldt Nieuwe Oogst. Het voer blijft langer in de pens, waardoor de benutting stijgt. De koe zal meer energie halen uit hetzelfde voer.

“Zeker in rantsoenen met een hoog aandeel maïs, adviseren we grof te hakselen”, zegt Richard ter Beek, verkoopleider bij Agruniek Rijnvallei in Wageningen. De meeste melkveehouders zitten op een maïsaandeel van 4 tot 8 kilo drogestof snijmaïs. Je zult dan een haksellengte van 8 tot 12 millimeter moeten aanhouden.”

Om de kuil goed aan te kunnen rijden, kunnen de laatste vrachten fijner gehakseld worden.

“Ook de instelling van de korrelkneuzer is een aandachtspunt. Vroeger was de stelregel dat de korrel moest zijn geraak”, zegt Ter Beek. “Maar inmiddels weten we dat je die bijna tot poeder moet malen, wil je een goede voerbenutting realiseren. De korrel moet minstens in vieren zijn geplet.”

 

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.