Maiskuil afdekken met vacuümfolie

20140916_Pype_vacuumfolieDe maisoogst 2014 is begonnen. Er moet dus ingekuild worden. het devies van Handboek Snijmaïs is de kuil in een dag te maken. s’ Avonds moet hij dus afgedekt zijn. Algemeen bekend is inmiddels dat afdekken met grond zorgt voor de minste inkuilverliezen. Vooral wie geen grond of zand gebruikt, kan een vacuümfolie onder het PE-folie overwegen.

Vacuümfolie

Een trend van de laatste tijd is een dun vacuümfolie onder het PE-folie. Dat wordt vooral aangeraden bij kuilen die niet met een gronddek worden afgedekt. Sterker nog, afdekken met een gronddek of banden zou volgens de Belgische firma Pype Agro & Geo Textiles niet meer nodig zijn als een laag vacuümfolie wordt gelegd. Pype levert dit vacuümfolie en benadrukt dat het vooral zorgt voor minder lucht in de bovenste laag van de kuil, juist daar waar schimmelvorming als eerste voorkomt. Vacuümfolie kost 10 tot 15 eurocent per vierkante meter, laat Pype weten.

Twee lagen folie

De Duitse leverancier van sleufsilo’s en aanverwante producten Böck, introduceert in November op Eurotier PE-folie en vacuümfolie op één rol: Kombi2Plus. Daardoor is het aanbrengen van een laag vacuümfolie op de kuil geen extra klus. Het gaat bij Bock wel daadwerkelijk om twee lagen folie die je op de kuil legt, niet om een twee-in-één systeem. Ook Pype levert rollen met een laag PE- en vacuümfolie.

Zuigende werking

Böck noemt als voordeel van een vacuümfolie, dat het zich volledig aanpast aan de contouren van de aangereden kuil. Een net aangereden kuil is immers niet 100 procent vlak. Edward Pype vult aan dat de gassen die tijdens de stabilisatie van de kuil ontstaan, naar beneden zakken. Daardoor ontstaat een zuigende werking en wordt het flinterdunne folie aangezogen. Bovendien is vacuümfolie luchtdichter als PE-folie, vult Pype aan.

Een maiskuil zonder gronddek is volgens Handboek Snijmaïs overigens vijf procent minder dicht. Een kuub mais in een kuil zonder gronddek, weegt dus vijf procent minder. Uit een poll, eerder op Maiscoach.nl, bleek overigens dat 65 procent van de deelnemers de maiskuil afdekt met zand of grond.

20140916_vacuumfolie

 

 

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.