Tweede vondst maïswortelkever België

In de omgeving van luchthaven Zaventum in België, waar op 24 juli al vier maïswortelkevers zijn gevonden, zijn weer twee kevers gevonden. Dat meldt Nieuwe Oogst.

Het betreft een maïsperceel in de afgebakende zone. De maïswortelkevers (Diabrotica virgifera), ook wel maïswortelboorders genoemd, werden aangetroffen tijdens de monitoring met insectenvallen. Dat meldt de Belgische voedselautoriteit FAVV.

Naar aanleiding van de eerste vondst heeft de FAVV een focus- en een veiligheidszone afgebakend. Door de tweede vondst is deze zone uitgebreid.
Het gaat om een focuszone (<1km) en een veiligheidszone (1-6km) in de omgeving van Machelen en Diegem.

Overige maatregelen die de FAVV treft zijn het een dubbele toepassing van een insecticide gericht tegen de volwassen kevers. Deze behandeling breekt de levenscyclus en voorkomt verdere besmetting van het perceel met een nieuwe generatie eieren.

In de op 1 augustus uitgebreide veiligheidszone mogen boeren geen maïs meer in monocultuur telen. Voor de twee focuszones vlakbij de vindplaatsen van de kevers gelden ook voorzorgmaatregelen.  Zo moeten landbouwers en loonwerkers machines schoon te maken voor ze deze percelen verlaten en mag de maïs dit najaar niet voor 1 oktober geoogst worden.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.