Maisteelt Europa in de lift

Het ziet er naar uit dat de teelt van maïs bezig is met een comeback in Europa. Dat meldt BoerenBusiness. Met name voor Duitsland en Frankrijk zijn de verwachtingen hooggespannen. Daarentegen bestaat er een reële kans dat het Italiaanse maïsareaal gaat dalen als gevolg van lagere marges.

Boeren in West-Europa hebben een snelle start gemaakt bij de inzaai van maïs. Het warme, droge weer ondersteunt de prognose voor de oogst na de teleurstellende oogst van vorig jaar. In sommige gebieden is droogte nog een punt van zorg voor de maïs, hoewel de regen van afgelopen week volgens analisten iets van de zorgen weggenomen heeft, zo meldt Business Recorder.

Vroege prognoses gaan uit van een opleving van de maïsteelt in Frankrijk en Duitsland. In 2013 werd de oogst daar getroffen door wisselend weer. In Frankrijk is tot nog toe driekwart van het areaal ingezaaid en het restant wordt naar verwachting komende week gedaan, dat wil zeggen als er een paar droge dagen zijn, aldus Jean-Paul Renoux van de maïsteeltgroep AGPM.

‘In het midden van april zagen we een sprint bij de inzaai, gevolgd door een snelle opkomst’, zegt hij. ‘Deze condities zijn veelbelovend voor de rest van het seizoen.’ Analisten van Strategie Grains gaan uit van een oogst van 15,7 miljoen ton, waar dat een seizoen eerder net iets minder dan 15 miljoen ton was. Hogere opbrengsten compenseren een areaalkrimp.

In Duitsland wordt rekening gehouden met een opbrengststijging van 15 procent, wat de maisoogst laat uitkomen op 5,1 miljoen ton. ‘De inzaai van maïs begon twee weken vroeger in vergelijking met het seizoen ervoor.’ Opnieuw klinken er vanuit het zuiden en het westen zorgelijke klanken vanwege de droogte. Het is de vraag of er voldoende regen valt om hier iets aan te kunnen doen.

De hogere prognoses in Frankrijk en Duitsland zijn de belangrijkste toonzetters bij de Europese graanprognose. Frankrijk is de grootste Europese producent van maïs, die vooral zijn weg vindt naar veevoer. Na Frankrijk volgen Italië, Roemenië en Hongarije. Duitsland komt op een vijfde plaats. De teeltomstandigheden in Italië zijn eveneens goed, maar daar kunnen de kleinere marges weleens voor een areaalkrimp gaan zorgen.

Toch kan de uiteindelijke oogst van maïs in Europa nog binnen de beperken blijven, wanneer blijkt dat Roemenië flink minder maïs van de akkers gaat halen.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.