“Maisteelt verschuift naar akkerbouwers”

Voor een deel verschuift de maisteelt van melkveehouders naar akkerbouwers. Dat stelt Meerten Smit in Boerderij Vandaag. Hij is eindverantwoordelijke gewasbescherming bij BASF Nederland.

“Je ziet het al gebeuren in de Veenkoloniën waar de inkomenssteun is losgekoppeld van de zetmeelproductie. Ook in het zuiden zien we meer akkerbouwers CCM of korrelmais telen”, vertelt Smit. Volgens hem zal er gerichter bemest en bespoten moeten worden. “Natuurlijk kun je ook met veredeling, vruchtwisseling en grondbewerking stappen zetten, alleen kom je in een situatie dat alle teeltmaatregelen optimaal moeten zijn.”

Niet voldoende kennis

Volgens Smit beschikken niet alle melkveehouders over voldoende kennis om hun maisteelt te verbeteren. “Een akkerbouwer gaat regelmatig bij zijn gewassen kijken, een melkveehouder in de regel minder snel. De maisteelt kan en moet beter en daar lijken steeds meer melkveehouders zich van bewust.”

Smit zegt dat met name de loonwerkers hierin een belangrijke rol hebben, omdat die tachtig procent van de bespuitingen uitvoeren. “Het zou goed zijn als veehouders het loonbedrijf stimuleren om met hun kennis en vakmanschap bij te dragen aan een verhoging van de opbrengst. Je kan daarbij denken aan een basisprijs per hectare en daarnaast een premie op basis van de opbrengst in kilo VEM.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.