'Maïs bemesten op tachtig procent'

Bemest het maïsland niet onder 80 procent van het bemestingsadvies. Dat is 45 kuub drijfmest en 12 kilo stikstof in de rij per hectare. Beneden deze 80 procent van het advies daalt de opbrengst aan droge stof en kVEM. Dat meldt Nieuwe Oogst.

Onderzoeker Jantine van Middelkoop van Wageningen UR vertelde tijdens de themadag ‘Meer voer van eigen land’ van de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV) over de bemesting van mais.

“Weinig opbrengstverlies “

Snijmaïs op 80 procent van het stikstofbemestingsadvies kost weinig opbrengst, maar levert wel extra ruw eiwit in gras op. Snijmaïs dat maar 60 tot 70 procent aan stikstof van het bemestingsadvies krijgt toegediend, levert geen extra ruw eiwit meer op, maar kost daarentegen wel opbrengst aan droge stof en VEM.

Gras heeft zo’n 400 kilo stikstof per hectare nodig om de maximumopbrengst te bereiken. Voor maïs is dit globaal 200 kilo. Van Middelkoop keek naar de beste verdeling over maïs- en grasland voor opbrengst in droge stof, VEM en ruw eiwit. Uitgangspunt vormde een bedrijf met 25 procent maïs en 75 procent gras op zand. De stikstof die niet op het maïsland terecht komt, ging naar het grasland.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.