Actuele maisrassenwijzer online

De maïsrassenwijzer op deze website is geactualiseerd. Met de tool kan nu gezocht worden in de maïsrassenlijsten voor 2014. VEM-opbrengst, stevigheid, drogestofopbrengst, resistentie stengelrot en zetmeel. Allemaal kenmerken die veel aandacht verdienen in de keuze voor een maïsras. Maar welk maïsras is het meest geschikt? De maïsrassenwijzer biedt uitkomst.

In de maïsrassenwijzer kun je aangeven in welke rassenlijst en vroegheidsgroep je wilt zoeken. Is dat de lijst van DLV Plant of die van CSAR? Deze lijsten verschillen aanzienlijk van elkaar en zijn niet te vergelijken. Kies dus de lijst waar je het beste gevoel bij hebt. Vervolgens is aan te geven welke kenmerken het belangrijkst zijn. Ga je voor een hoge drogestofopbrengst? Of moet de maïs goed bestand zijn tegen stengelrot? In één stap  toont de maïsrassenwijzer het ras dat het best bij de voorwaarden past.

De risico’s bij het telen van mais zijn uit te sluiten door op perceelniveau het juiste ras te kiezen. Omstandigheden die de teeltrisico’s bepalen zijn de lengte van het groeiseizoen, de onkruiddruk, de kans op droogte, gebrek aan stevigheid en ziekten. Afhankelijk van de lengte van het groeiseizoen, vroege oogst, kleigrond en natte zandgrond is het verstandig voor zeer vroege rassen te kiezen. Is de onkruiddruk hoog, dan is het goed een ras te kiezen met een zeer snelle grondbedekking. Is er kans op legering door gebrek aan stevigheid, zoals op klei- en natte zandgronden, kies dan voor stevige en eventueel korte rassen.

Op droogtegevoelige gronden is het verstandig voor rassen te kiezen waarbij de bloei al plaatsvindt voordat het droog wordt. Na een droge periode is er grotere kans op een stengelrot- en builenbrandaantasting. Droogte kan tevens ten koste gaan van de kolfontwikkeling en dus van het zetmeelgehalte. Rassen met een goede celwandverteerbaarheid hebben een betere voederwaarde en zijn minder afhankelijk van het zetmeelgehalte. De eigen ervaring van de teler speelt natuurlijk ook een belangrijke rol bij de rassenkeuze.

Bekijk de maïsrassenwijzer >>

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.