Hoogste VEM in tien jaar tijd

De VEM-gehaltes in snijmaiskuilen laten de laatste jaren een stijgende trend zien. De kuilen in Nederland bereikten dit jaar de hoogste VEM-waarde in tien jaar tijd. De stijgende tendens is voor een belangrijk deel te danken aan de stappen die zijn gezet in de snijmaisveredeling. Dit meldt BLGG AgroXpertus.

Wisselvalligheid

Naast de gemiddeld hoge VEM-gehaltes werd 2013 gekenmerkt door een grote wisselvalligheid in de analyseresultaten. Dit komt door het grillige weer tijdens het seizoen. De kwaliteit van de kuilen is daardoor erg uiteenlopend. Ondanks het wispelturige verloop haalden de kuilen van 2013 die BLGG analyseerde een gemiddelde waarde van 991 VEM/kg DS.

In de veredelingsprogramma’s is de laatste 25 jaar veel aandacht besteed aan de VEM-waardes van snijmaïs, bevestigt Jos Groten, onderzoeker bij PPO-WUR. “Op de Aanbevelende Rassenlijst zien we op dit moment een stijging van 0,25 procent VEM per jaar”. De stijging in de kuilen van gemiddeld 950 tot 990 VEM kg/DS die BLGG AgroXpertus meet, komt heel erg overeen.” Daarnaast speelt mee dat melkveehouders bewuster kiezen voor rassen die zorgen voor een hogere productie per koe. “Deze ontwikkeling speelt al sinds 1985 toen de superheffing werd ingevoerd. Het was zaak om tegen zo min mogelijk kosten melk te produceren. Een hoger zetmeelgehalte en VEM-gehalte in mais kreeg veel aandacht bij de veredeling. In die periode zagen we een stijging van 1 procent per jaar. Sinds 1997 zit het zetmeelgehalte in relatie tot de opbrengst  aan een soort van maximum en is er vooral veel aandacht voor een betere celwandverteerbaarheid. Dit verhoogt de VEM gemiddeld met 0.25 procent per jaar.”

Snelle groeispurt

Na het late voorjaar heeft het mais dit jaar een snelle groeispurt gemaakt. “Dit heeft waarschijnlijk gezorgd voor goed verteerbare planten met hoge VEM-waardes”, zegt Gerard Abbink, productmanager Veehouderij bij BLGG AgroXpertus. Nu ook de snijmaiskuilen bemonsterd zijn die later in het seizoen werden gemaakt, is het gemiddelde zetmeelgehalte nog wat gestegen ten opzichte van de cijfers die BLGG AgroXpertus als tussenbalans begin oktober bekend maakte. “Het gehalte zetmeel is vergelijkbaar met de waardes van 2012. Het late seizoen, en dus late moment van afrijping, heeft wel gezorgd voor een wat lager aandeel bestendig zetmeel.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.