Maistelers Amerika wachtten te lang met zaaien

Met de droogte van vorig jaar in het achterhoofd, besteedt het Amerikaanse vakblad Farm Journal aandacht aan de voorbereidingen op het maisjaar 2013.

Volgens landbouwkundige Ken Ferrie ging het vorig jaar bij veel maistelers in de Verenigde Staten mis doordat er te veel tijd zat tussen het land zaaiklaar maken en het daadwerkelijke zaaien. Ferrie: “Daardoor droogde de grond uit en werd vervolgens toch gezaaid met als gevolg een dramatisch slechte kieming.”

Druk van de zaai-elementen

Maar boeren moeten ook voorbereid zijn op natte zaaiomstandigheden, vindt Ferrie. “Modder het zaad niet in een koude natte grond”, luidt zijn advies. “Maar als het echt niet anders kan, haal dan de druk van de zaai-elementen”, adviseert hij, “en je zult merken dat het zaaien toch redelijk goed gaat.”

Wel moeten de telers dan de rijsnelheid wat terugbrengen om te voorkomen dat de zaai-elementen als een soort waterski boven de grond gaan drijven.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.