Corrigerende grondbewerking op het maisland

Verdichte lagen onder de ploegvoor verhinderen een vlotte afvoer van overtollig water. Bovendien werken zulke lagen diep wortelen van de maisplanten tegen waardoor ze minder toegang tot het water in de bodem hebben. Die verdichte lagen worden veroorzaakt door berijden met zware machines.

Door een verdichte laag wordt overtollig water minder snel afgevoerd wat tot gevolg heeft dat de toplaag, de bovenste centimeters, dicht kunnen slaan.

Het corrigeren van zo’n laag doe je bij voorkeur in het najaar, zo snel mogelijk na de maisoogst. Dan kan de losse grond het langst bezakken. Is het echter nat, dan maak je meer kapot dan dat je goed maakt. Na de correctie is de bodem namelijk zeer gevoelig voor verdichting door berijden. Zaak is dus aan de gang te gaan als het droog is.

Door een verdichte laag wordt overtollig water minder snel afgevoerd wat tot gevolg heeft dat de toplaag, de bovenste centimeters, dicht kunnen slaan.

Cultivator of spitmachine

Corrigeren van zo’n verdichte laag doe je met een cultivator of spitmachine en niet dieper dan waar de verdichting zich bevindt. De cultivator, met een onder een hoek geplaatste plaat onder de tand, moet de grondkolommen die hij bewerkt iets optillen en weer laten zakken. Vermengen is niet de bedoeling. Ook een spitmachine zou smalle tanden moeten hebben om vermenging tegen te gaan.

Capillaire opstijging grondwater

Een bewerking is vooral interessant als de verdichte laag de capillaire opstijging van het grondwater tegengaat. In zo’n geval zorgt een beter doorwortelbare bodem zeker voor een betere vochttoevoer.

Maatregelen tegen verdichting

Wanneer na een corrigerende bewerking, verder geen acties worden genomen, zal binnen enkele jaren het probleem terugkeren. Vruchtwisseling kan een methode zijn om structurele berijding met zware machines tegen te gaan. Volgens Handboek Snijmais zal een zandgrond met een lager humusgehalte dan vier procent, binnen zes tot acht jaar weer in dezelfde mate verdicht zijn als voor de corrigerende bewerking. Verhoging van het organische stof gehalte zorgt tevens voor minder verdichting.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.