Innovatie nodig voor goede maisopbrengst zonder ploegen en spuiten

LTO Noord stelt jaarlijks 1 miljoen euro via het Innovatiefonds beschikbaar voor vernieuwingen in de agrarische sector. De vernieuwing draagt bij aan toekomstperspectief voor boeren en tuinders. Een goed voorbeeld daarvan is, zo meldt LTO, de financiële steun aan de publiek-private samenwerking (PPS) ‘Innovatieve maisteelt – op weg naar chemievrij, minder uitspoeling, biodiverser’.

Binnen dit project wordt gewerkt aan een goede maisopbrengst, maar zonder het inzetten van chemie en ploegen. Wilfried Siemes van het LTO Noord Innovatiefonds: ‘We zoeken werkbare alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen omdat de verwachting is dat we deze steeds minder mogen inzetten. Hierop willen we als sector voorbereid zijn. Binnen dit project onderzoekt Joachim Deru van het Louis Bolk Instituut samen met de partners in de PPS en boeren verschillende manieren van maisteelt zonder chemie en ploegen.’

Een goede maisopbrengst, zonder te ploegen en spuiten, het lijkt bijna niet te verenigen. Deru geeft als eerste toe dat het een uitdaging is, maar ziet zeker kansen om toch een goede gewasopbrengst te halen. ‘Want dat blijft het uitgangspunt.’

De onderzoeker moet daarom voorkomen dat het gras met de mais gaat concurreren. Daarvoor is een machine ontwikkeld die de grond mulcht en het gras met die oppervlakkige bewerking doodt, waarbij een strook van 15 centimeter gras wordt bespaard. ‘Net voldoende om de mais goed te kunnen zaaien.’

Voordeel van deze methode is dat je het bodemleven in de grond houdt. ‘Onze inzet is dat het bijdraagt aan een gezonde bodem en zorgt voor een beter watervasthoudend vermogen. Ook voorkomt het uitspoeling en zorgt voor meer biodiversiteit in de maisteelt’, zegt Deru.

De onderzoeker werkt in een van de proeven binnen dit onderzoeksproject nauw samen met een melkveehouder in het Drentse Ruinerwold. ‘Het is belangrijk dat wat we bedenken werkt in de praktijk. Daarom betrekken we bij al onze proeven agrarisch ondernemers. Deze boer is zelf al jaren bezig met minder chemie en ploegen in een wisselteelt van gras en mais. Als je de bodem zoveel mogelijk intact houdt, heb je na de maisoogst weer snel gras zonder opnieuw in te hoeven zaaien.’

De eerste resultaten zijn hoopgevend, hoewel het eggen van onkruid en aanaarden tijdens het groeiseizoen arbeidsintensiever zijn dan spuiten. ‘Maar bedenk wel, de mais krijgt ook een tik van de chemie’, relativeert Deru. ‘En gewasbeschermingsmiddelen zijn ook niet goedkoop. Dat moet je mee laten wegen in het totale plaatje.’

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.