Verhoogde korting op stikstofgebruiksnorm voor mais na scheuren grasland

Omdat de uiterste inzaaidatum voor een vanggewas na de teelt van maïs in 2021 is verschoven van 1 oktober naar 31 oktober is in 2022 een extra stap nodig om de waterkwaliteit te verbeteren, stelt minister Schouten van LNV.

Dat gebeurt in de vorm van een verhoogde korting op de stikstofgebruiksnorm voor maïs na het scheuren van grasland op zand- en lössgronden. Dat meldt Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Op basis van wetenschappelijke literatuur is volgens Schouten in te schatten dat het uitstellen van de zaaidatum voor een vanggewas na maïs gemiddeld ongeveer 16,5 kilo minder stikstofopname per hectare betekent ten opzichte van de 25 kilo stikstof die per hectare wordt opgenomen als een vanggewas voor 1 oktober wordt ingezaaid.

Omdat de extra korting op de stikstofgebruiksnorm bij maïs op een kleiner areaal betrekking heeft dan het areaal waarop het uitstel van de inzaaidatum vanggewas betrekking had, is het nodig een hogere korting toe te passen, stelt Schouten. Daarom verhoogt zij in 2022 de korting op de stikstofgebruiksnorm voor maïs na het scheuren van grasland eenmalig generiek van 65 kilo naar 85 kilo stikstof per hectare. (AgriHolland / Ministerie LNV)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.