Mais in ruitverband zorgt voor betere mineralenbenutting

Uit praktijkproeven in het programma Water in Balans blijkt dat mais zaaien in ruitverband met een korte rijenafstand zorgt voor betere mineralenbenutting. De proeven zijn uitgevoerd door de WUR, de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en de Provincie Limburg.

De praktijkproeven zijn onderdeel van het programma Water in Balans, waarmee Waterschap Limburg wateroverlast als gevolg van klimaatverandering wil verminderen. De uitvoerende partijen hebben in 2020 een aantal maatregelen uitgetest om extra water vast te houden op hoger gelegen landbouwpercelen. Zes boeren deden daaraan mee.

Gevoelig voor waterafspoeling

Bij de maisteelt zorgt het zaaien in ruitverband, met een kortere afstand tussen de rijen, er tevens voor dat mineralen beter worden opgenomen. Maisteelt is met name in het voorjaar gevoelig voor waterafspoeling en dat moet door deze alternatieve zaaimethode voorkomen worden.

Volgens het waterschap zijn de eerste resultaten positief, maar precieze getallen hebben deze praktijkproeven nog niet opgeleverd. Die volgen mogelijk uit verdiepende experimenten op Proefboerderij Wijnandsrade. Ook worden dit jaar weer een aantal praktijkproeven gehouden. (H2Owaternetwerk)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.